School: Gort na Léime (roll number 13012)

Gortaleam, Co. Galway
Liam Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    nó Cill Bhranáin bhí teach ag manaigh Naomh Doiminic. Bhí roilig aca, agus talamh thart timcheall air."

Siubhán Ní Murchadha
    Iománach
    Dúnmór

Friteadh an t-eolas seo ó
    Séamus Ó Feothaile
    Iománach
  2. Dealg i gcos duine: Cuirtí luibh darbh ainm boglas síos dá bruit, agus min coirce leis. Measgtaoí suas iad, agus cuirtí leis an áit ann i mbíodh an dealg é. Thagadh an dealg amach.
    Dá mbeadh cos nó lámh le duine dóighte nó ball ar bith dá chorp. Cuirtí "ola an phuill mhóna leis. Sé ola an phuill mhóna an rud glas a bhíonn le fághail ar bharr poll móna. Togtaoí suas an "ola" seo, agus fáisgtí é. Cuirtí im gan salann tríd, agus cuirtí leis an bhall de'n chorp a bhíodh dóighte é.
    Padhraic Pléimeann
    Woodfield, Co. Galway