School: Árd Raithín (roll number 6260)

Ardrahan, Co. Galway
Tomás S. Ó Meadhra

1. I gcaisleán Dún Alla a bhí Tadhg An t-Sléibhe ina chomhnuidhe agus Pobal muinntir Uí Fhathaigh a bhí mar ainm ar Cill Tómais. Níor ghéill an clann seo do na Sasanacaigh (?) agus bhí Paróiste Tobar Peadair cuid de Cill Béacanta agus Sliabh Eacte saor ó cháin agus chíos.
    Ar deire thug Uilic De Búrca arm mór leis go Tobar Peadair ach bhí Tadhg agus clann Uí Fhathaigh roimhe ag Cill Tómas le troid a thabhairt dóibh. Tháinig faitchíos ar na saighdiúiribh agus dubhairt Uilic le Tadhg go dtroidfeadh sé féin leis agus dá mbuailfeadh Tadhg Uilic bhéadh talamh saor ag Uí Fhathaigh go deó. "Bhíodh sé 'na margadh" arsa Tadhg.
    Bhí cáil mhór ar Uilic mar fear claidhimh agus is iomdha duine a mhairbh sé i dtroid beirte ach d'foghluim Tadhg an t-Sléibhe gach nidh i dtaobh claidhimh i dtaobh chlaidhimh i sgoil i bPárthas, agus ní
    Finnghín Ó Fathaigh
    Tullira, Co. Galway