School: Garán (roll number 11721)

Garraun, Co. Galway
Teachers:
Seán Breathnach Domhnall Ua Ríoghbhardáin

1. (continued from previous page)
    bheathadh go fóill acht tá an súil sin caillte aige anois. Aon uair amháin bhí fear ag dul amach go h-Árainn i mbád. Nuair a bhí sé píosa amuigh ar an bhfairrge d'éirigh stoirm mhór. Caitheadh amach [?] san fhairrge é. Chonnaic sé carraig agus rug sé greim uirthi. D'fhan sé annsin go dtí go dtáinic daoine eile amach chuige i mbád eile. Bhí sé sé h-uaire amuigh ar an gcarraig nuair a sábháladh é. Chuaidh an bhád féin síos go tóin na fairrge.
  2. Nuair a bhionn na h-eanlaith ag eitealt go h-íseal deirtear gur comhartha báistighe é. Is comhartha báistighe freisin na sléibhte a fheiceál go h-an ghar dhuit. Ní comhartha maith bogha leac a fheiceál ar maidin. Nuair a chídhtear na géadhanna fiadh ag eitilt adtuaidh deirtear gur comhartha seaca é. Má bhionn dath gorm ar an teine deirtear gur comhartha báistighe é sin freisin. Nuair a bhíonn an ghaoth ag séideadh ó'n deisceart deirtear gur comhartha báistighe é. Nuair a bhíonn an ghaoth ag séidedh ó'n oirthear bíonn sneachta ann. Nuair a bhíonn an cat i na shuidhe in aice leis an teine bionn droc aimsear ann. Nuair a bhíonn na h-éanlaith ag teacht isteach ó'n fhairrge is comhartha báistighe agus droch aimsear é. Nuair a chídhtear an sughaidh ag tuitim deirtear gur comhartha báistighe é. Nuair a bhíonn an madadh ag ithe féir bíonn droch aimsear ag teacht. Má bhíonn na crotaigh ag sgreadaghail um thráthnóna
    1. processes and phenomena