School: Garán (roll number 11721)

Garraun, Co. Galway
Teachers:
Seán Breathnach Domhnall Ua Ríoghbhardáin

1. Scéal Grinn:
    Uair amháin cuairim is leasch ehéaso bhlíasháin ó shorn bhí sionnsach ar oileaán Árann bhíodh sé ag marbhugeash siciní agus lichan. Tá amháin bearrhaing na daoine é an leanamhainc le marhaogh thosaigh stard. Tá leansmhathre go ‘ort go orcáinig staid go ort agus ansin chuir na marara tsreach san bfairrge agus marbhuigear dh. Ansin iháinic an dara buoshean agus marbhuigearsh taro freisin. Ansin subhairic na daoine go bhfuighearsh stad stonnach ar chuma ar bic. I gcéann dhá lá sochruigheaíoar duthe a chur go ort an ailt agus b’éigin dó é féin a chomnéart as smharc an cstonnaigh. San ordhche a bhí sé le. Bhí sé ag fonaodhar leis an sionnach go ociocfaidh sé ort an airt mar bhí gunna aige chun é do mharburgeardh. Súil a oráthang an sionnach chuir an fear in a ehoalais. D’imchigh an stonnach agus nuair dhúisigh an fear bhí an ghrian in a surishe. An dara _____ níor thuisc sé in a chalaradh. Ansin thámic an stonnach agus bheir sé ar sgeic a bhí ag dul síos leis an sull. Ansin leig sé dó féin dul síos agus síos go díainie sé go ort cloich mhór a bhí ag síthearadh amach as taoibh na haille. Ansin tosuigh an fear ag breachuigheardh go féar go ort go bhfaca sé an sionnach ag dul isteach in a uachas mar sin air sin, a bí sé in a chomnuista. Ansin bhí fhios ag an bhfear cén fásh a raibh na maidardh ag fághul bháis. Do fhearr an fear an sgeach agus fuair an sionnshe bás I greann cúpla mí leis an ocras. Bhí áthas mór ar na