School: An Clochar, Uarán Mór

Oranmore, Co. Galway
Eibhlín Ní Ghreallaigh

1. Tá Rath suidhte ar an dtalamh seo agus dubhairt Pádraig Ó Griallais go gcuirtí páistí ann uair amháin. Tá sé suidhte i n-aice leis an mbóthar mór, ach ní'l aon cinn-clocha no leacha ann.

* * *

Tá lios suidhte i n-aice na fairrge tímcheall dhá chéad slat ó teach Pádraig Ó Griallais. Poll mór 'seadh é síos 'sa dtalamh agus tá dhá leic ar an dtaobh thiar de. Ar an dtaobh eile tá póirín go bhféadadh duine dul isteach ann ar a ghlúnaibh.
    Ní rud ar bith ann anois ach borradháiní annso is annsúid déanta ag na coiníní. Cúpla slat ó'n áit sin tá sruthán beag ag rith isteach 'sa bhfairrge, ach éirigheann sí ar bhruach na fairrge airís agus déanann sí abha mór. Deirtear go raibh cogadh annsin fadó agus go raibh an abha dearg le fuil.