School: Órán Mór (B) (roll number 4506)

Oranmore, Co. Galway
Micheál Ó agus Máire Bean Uí Shuilleabháin

San am fadó bhí go leór diabhail ann agus théigheadh siad amach san oidhche chun na tighte.

San am fadó bhí go léor diabhail ann agus théigheadh sia[d] amach san oidhche chun na tighte. Aon oidhche amháin tháinic ceann acú chuig teach agus bhí muintir an tighe ag rádh an paidrín páirteach. Níor fhéad sé teacht níos fuide. Chuaidh sé go dtí an dárna teach agus bhuail sé ar an doras. Thuith sé go raibh fea[r] an tighe ar meisge agus bhí sé féin agus a bhean ag troid. Bhuail sé ar an doras agus leigeadh isteach é. Shíl an bhean go mbéadh sí sabhálta da mbéadh aon duine istighe mar ní raibh fhios aice cé bhí ann, acht cé bhí ann acht an diabhail agus nuair a bhíodh síothcáin idir an mbeirt seo chuirfeadh sé ar troid arís iad. Dubhairt an buachaill báire dá mbí sin mo bhean do mharbhóchaidh mé í le buile an tslúth í. D'éirigh an fear in-a sheasamh agus mharbhuigh sé an bhean le buile an tlúth. D'imthigh an diabhail annsin agus é ag gáire agus dubhairt sé, tá an bheirt sin agam anois.
    M. Bean Ní Seacnasaigh
    Glennascaul, Co. Galway