School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

1. Daoine Cáileamhla
    Bhíodh go leor daoine cáileamhla thart anseo fadó. Bhíodh na fir an-láidir an uair sin. Bhíodh siad go maith ag rith agus ag léimneach agus ag baint fhéir agus ag romhar.
    Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé an-láidir agus theastuigh uaidh capall a thabhairt transna na haibhne agus ní thiocfhadh sé treasna dó.
    Bhí an fear an-láidir agus rug sé ar ruball an chapaill agus tharraing sé treasna na h-aibhne é agus suas an mbruach ar an taobh eile é.
    Bhí fear eile an fadó agus bhí ocras mór air lá. Bhí sé an-mhear agus ní dheachaidh sé i bhfad gur éirigh girrfiadh roimhe agus gur lean an fear é acht ní i bhfad roimhe a chuaidh sé uaidh nó go rug sé air.
    Rinne sé teine agus do róstuigh sé an girrfiadh agus d'ith sé é. Annsin thug na daoine mar leas -ainm air "An Girrfiadh" mar bhí sé go h-an-mhear.
    Bhíodh sé ag gnóchtáil pástaí ar bhruachaibh locha Coirib.
    Bhí fear eile ann agus bhíodh