School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

1. Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé go h-an-mhaith ag baint fhéir. Ba san gCo. Mhuigheó a bhí sé i n-a chomhnuidhe agus bhí sé féin agus an Chailleach Bhéarra ag dul ag baint fhéir lá amháin go bhfeiceadh siad cé aca do b'fearr dhá bhaint. Bhí a fhios ag an bhfear go maith go mbuaidhfeadh sí air agus an oidhche roimhe sin rinne sé amach cé'n bháigh a bheadh le baint aice agus fuair sé go leor ding iarainn agus chuir sé roimpe san bhféar iad san áit a raibh sé le baint.
    Bhí sean-fhear ar an mbaile a dubhairt leis é sin a dhéanamh agus dubhairt sé leis freisin nuair a gheobhadh sé boladh an alluis tráthnóna uirthe dubhairt sé leis rith go mear má bhí an t-ádh air.
    Speala do bhí ag baint aca agus nuair a fuair sé boladh an alluis uirthe tráthnóna rith sé agus marach comh mear agus léim sé thar an gclaidhe bheadh an ceann bainte ag an gCailleach Bhéarra dhe leis an speil.
    Annraoi Ó Dubhagáin
    Domhnall Ó Dubhagáin