School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

1. (continued from previous page)
    sgolbaibh. Dhéanadh siad an sciathóg as sailleóig agus dhéanaidís cruinn í agus sí an úsáid a dheanaidís dí ná le fataí a chaitheamh amach innte le na fataíbh d'ithe. Leagaidís an sciathóg fataí ar an bpota i lár an urláir agus bhéadh na daoine in-a suidhe thart timcheall uirthe. Bhí sean-fhocal ag cuid de na daoinibh ag rádh gur maith í an chongnamh go dtagaidh an sciathóg - sé sin gur maith an rud go leór conganta a bheith ag duine acht amháin i n-am béile. Dheanaidís na cléibh nó na ciseáin mhóra leis an mhóin a chur amach leo nó le fataí a piocadh isteach ionnta.
  2. Bhí céird mhaith i gCathair Ghabhainn fadó. Bhí seacht gcinn de sheoltaigh ag obair ann. Seo iad cuid de na daoinibh go mba leo iad - Bhí ceann ag Seaghán Ó Cogabháin (Beannacht Dé le n-a anam) agus bhí péidhre aca i dtigh Sheagháin Uí Mhóráin. Bhíodh daoine ag teacht as Mionloch agus as chuile áit thart le flainnín a dhéanamh dóibh.
    Peadar Ó Flaithbheartaigh
    Cathair Ghabhann, Co. Galway