School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

1. (continued from previous page)
    Bhíodh píópaí aca fadó ag an toramh le gail a thabhairt do ghach duine ionnuis go n-abróchadh siad "Beannacht Dé le h-anam do mharbh". Nuair a bhíodh gail faighte ag chuileduine tosuighidís ag caitheamh na bpíopaí le n-a chéile agus dá bhfuigheadh duine buille sa tsúil ghortóchadh sé é.
  2. Bíodh go leor spóirt ag na daoine fadó ag imirt meirlíní. D'fhéadfadh go leor daoine a bheith ag imirt le chéile. Chuireadh duine aca a thrí nó a cheathair de mheirlíníbh i bhfáinne ar an talamh. Bhíódh meirlín ag gach duine agus an t-é a scaradh na meilíní as an bhfáinne bhíodh siad aige. Bhíodh cúpla pinghinn curtha síos ag gach duine go mbuailfeadh sé féin na meirlíní agus an t-é a ghnóthuigheadh gheibheadh sé an t-airgead.
    Bhíodh go leor cluichthe ag na daoine ar Oidhche Shamhna. Ceanglaidheadh dione de mhuinntir an tighe ubhall de raite. Annsin bhíodh gach duine ag léimnigh ag iarraidh breith ar an ubhall i n-a bhéal. Bhíódh tobán uisge aca i lár an urláir agus bhíodh ubhall shíós ann agus gach duine ag tomadh a chinn san uisge leis an ubhall do thógáil i n-a bhéal.
    Maoilsheachlann Ó Nuadhain
    Droim na Gaoithe, Co. Galway