School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

1. Tá pisreóga ag baint le pósadh.
    Deirtear "ma póstar bean ar lá fliuch go mbéidh sí ag caoineadh"
    Deireann daoine nach ceart dul treasna páirce nuair a bhíos siad ag dul ar pósadh.
    Deireann na daoine nach mbeadh an t-ádh ar an lanamhain dá gcasfaidhe bean ruadh leo ar a mbealach chun an tseipéil, nó dá mbeadh bean ruadh ag an mbainis.
    Cuireann cuid de na daoine snáthadh mhór i n-a gcuid éaduigh nuair a bhíonn siad dá bpósadh, cuirtear coiléar an chapaill ar chuid de na mnáibh nuair a bhíonn siad le pósadh.
  2. (no title)

Bhí fear ag dul ar bhainis uair amháin agus chonnaic sé bean agus í ag nigheadh éaduigh i n-aice le abhainn.

Seo sgéal a fuair Seaghán Ó Cuinn, Creag Bhuidhe ó'n a athair.
    Bhí fear ag dul ar bhainis uair amháin agus chonnaic sé bean agus í ag nigheadh éaduigh i n-aice le abhainn. Bhí faitchíos ar an bhfear idtosach acht tháinig misneach aige, agus d'fhiafruigh sé dí a nighfeadh sí a léine féin. D'éirigh an bhean i n-a seasamh, rith sí indiaidh an fhir agus b'éigin dó rith comh mear agus d'fhéad sé nó go dtáinig sé comh fada leis an teach in-a raibh an bhainis ann. Annsin