School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

An mada uisge.
    Bíonn an mada uisge faoi'n uisge i gcomhnuidhe. Is ainmhidhe an-olc é. Dá mbéarfadh sé ar chois ort ní leigfeadh sé amach í go mbrisdidhe an cnámh. Tá na madraí uisge ag éirighe an-ghann. Deir mó athair nach mbogfadh siad greim coise mó láimh ar duine nó nach leigfeadh siad amach é nó go gcloisfeadh siad an dnámh dá bhriseadh.
    An ghráinneóg.
    Tá na gráinneóga ag éirí an-fhairsing. Deirtear go bhfuil an ghráinneóg beannuighthe mar gur cuimil sí í féin i n-áit a raibh ubhlaí agus gur thug sí ubhall ar gach buir uirthe chuig an Mhaighdean Muire.