School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

1. An Sionnach
    Tá go leor ainmhidhthe Allta thart orm. Ta go leor sionnach, broc, girrfhiadhtha, coiníní, easóga agus firéad.
    Chonnaic mé sionnach go minic. Comhnuigheann sé i mbruchais faoi an talamh. Bíonn leaba aige agus bíonn sé déanta de raithne. Marbhuigheann sé coinníní le nithe. Nuair a bhíos ocras mór air goideann sé cearca agus lochain ó na feilméaraibh. Tá go leor sgéaltaí ag baint leis an sionnach agus an gcaoi ar imir sé a cuid cleasanna.
    An Broc
    Chonaic me an broc go minic. Tá sé timcheall is chomh mór leis an sionnach. Comhnuigheann sé i sgailp clochach. Bíonn leaba aige agus bíonn sé déana de sean-fhéar. Marbhuigheann se coiníním cearca agus éanacha beag le n-ithe.
    An Girrfhiadh
    Chonnaic mé an girrfhiadh go minic. Tá sé níos mó ná an coinín. Dath dhonn a bhíos orra. Comhnuigheann sé ar an móin agus ar na ceagrachaibh. Bíonn nead aige ins an bhféar fada nó i dtom dirseacha/ Itheann sé slochtán agus clóbhar. Bíonn daoine gá bhfiadhach le conaibh agus bíonn spóirt mór aca.