School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

1. (continued from previous page)
    ar gor tagann na h-éanacaibh óga amach. Deirtear nach ceart mórán torainn a dhéanamh nuair a bheadh na h-éanlaith ar baoghal teacht amach. Dá bhfuightheá ál uibheacha a fhághail ó comharsan gan rud eicínt a thabhairt ar a shon. Cuirtear fód móna faoi an mbosga le go dtiochfaidh h-eanlaith óga amach. Deirtear gur cheart píosa de'n earball a bhaint de na lachainibh óga le go mbeadh an t-ádh ortha an nach n-eireóchadh aon ceó dóibh. Deirtear gur ceart stríochadh a tharraingt ar na huibheachaibh le sugha agus dá ndéanfá sin go dtiocfadh na h-eanacha óga ar fad amach. Deirtear gur ceart rud beag bainne a fhágailt ag an mbuin ar maidin le go mbeadh bainne aríst aice sa tráthnóna. Deirtear gur ceart rud beag bainne a chur ar churróg na bó tar éis í a bhleagháin.
  2. Tá feilm ag mo tahair Proinnsias Mac Goill i dTurloch Bréige. Siad na h ainmhidhthe atá ar an bhfeilm aige na tríocha 's a dó de chaoirigh agus dhá chapall agus searrach agus trí ba agus budóg aige. Tá sé gamhna agus gabhair aige freisin. Tá láir agus gearrán aige. Ní bhíonn aon searrach ag an láir acht ceannuigheann sé searrach. Tá asal aige freisin.