School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

1. (continued from previous page)
    An bráthair a bhí ar thosach ghá stiúradh deirtear nár smaointigh sé ar a leabhar agus go ndubhairt sé sin leis an mbráthair a bhí i n-a dhiaiadh féin é agus as sin leis an scéal go dtí an bráthair a bhí ar deireadh agus thug seisean leis é. Thug seisean an leabhar do'n bhráthair bhí roimhe agus as sin leis go dtí an chéad bhráthair a bhí gá stiúradh.
  2. Aí an Ghaedhilge a labhartar i Móinteach. Tá suas le céad duine in-a gcomhnuidhe ann. Fadó bíodh suas le dhá chéad go leith duine i n-a gcomhnuidhe ann. Tá go leor daoine imthighthe go Meiriocá agus go Sasana agus go tíorhaibh eile thar lear. Baineann na daoine go leor móna thart ann mar go bhfuil go leor portach ann. Tá an baile an-íseal in-aice leis an abhainn agus is minic a bhíos an áit ar fad, beagnach, faoi uisge sa nGeimhreafh. Tá na tighthe an-ghar dá chéile san mbaile. Siad Máisrtín Ó Dubhagáin, Domhnall Ó Dubhagáin ags Maoilsheachlann Ó Dubhagáin na daoine is fearr le sgéalta d'innseacht.
    An Móinteach Thuaidh, Co. Galway
    Liam Ó Dubhagáin