Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

agus d'éirigh sí as an leabhthain agus mhair siad go sásta uaidh sin amach.
    Ní raibh dá bharr agamsa acht bróga páipéir agus stocaí bainne reamhair agus an chéad chioth báistighe a tháinic leáthadh iad.
  2. Uair amháin bhí an Gobán Saor ag obair agus dubhairt an fear a bhí os a chionn leis fáinne a dhéanamh de chloich le cur i bpoll an fhad is bheadh sé ag ithe an dinnéir. Ní raibh sé acht ag magadh faoi. Nuair a tháinig sé amach tar éis an dinnéar a bheith ithte aige, d'fhiafruigh an Gobán de'n fhear a bhí osa chionn cé'n áit a raibh an poll, go raibh an fáinne déanta aige. Chuir an fear a mhéar isteach san bpoll gá theasbáint dó. Chaith an gobán an fáinne agus ghreamuigh sé a mhéar san bpll agus ní raibh sé ag magadh faoi as sin amach.
    Padraig Ó Flaithbheartaigh
    Cathair Ghabhann, Co. Galway