School: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. Galway
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. San aimsir fadó ní raibh ag na daoine ach trí béile. Bíodh an brichfeasta ar maidin. An dinnéar i lár an lae agus an suipéir san oidhche. Níorbh gnáthach le daoine obair a dhéanamh roimhis an chéad béile ar maidin.
    Ní raibh mórán arán ann fadó. Fataí a bíodh ag na daoine. Ní raibh mórán bainne ann fadó mar ní raibh na beithidhígh aca, ach oltaí go léor bainne Gabhair.
    Bíodh an bórd i gcoinne an balla.
    Biodh an arán déanta as mín-coirce agus caiscín fadó.
    Ní raibh mórán feoil aca fadó, ach mharbhuigheadh siad go léor iasg. Geobhadh siad san abhann iad. Bíodh bhíadh caorac aca freisin fadó. Ní bhíodh aon cupán aca fadó ach nagíní.
    [Seamus O Grallaigh, Cluain Bigín, Baile Clár Co na Gaillimhe, aois 67 tuairim]
    Seamús O Gralaigh