School: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. Galway
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. Sgéal.
    Bhí fear agus bean ann uair amháin. Seán agus Bríd an t-ainm a bhí orra. Feilméar d'bheadh Seán agus bh[í] sé pósta le Bríd. Bhí buachaill aimsire ag obair aca. Daoine an-chruaidh d'bheadh iad. Ní raibh siad sásta a sáith le n-itthe a thabhairt do aon duine. Bhíod an tailliuir ag dul tart chuig na tighthe, nuair a bíod fúagháil le déanamh ag na daoine. Tháinig sé chuig an teach seo. Bhain sé anuas doras an tighe agus suidhe air. Bhí a fhios aige an caoi a raibh na daoine sin. Bhí an dinnéar réidh annsin. Dubhairt an bhean leis an táilliúr agus Séan agus an buachaill teacht chuig a ndinnéar agus tháinig siad chuige. Bhí feóil agus cabaíste agus fataí aca. Suidhe siad síos chuig an dinnear suidhe Séan agus a bhean síos. Bhlais Seán do'n dinnéar agus dubhairt sé "Tá mise réidh agus tá mo bhean réidh agus duine gan náire na mbheadh réidh" Dubhairt an tailliúir leis an mbucaill [!] "Fan annsin agus ith do sáith. D'fan siad annsin agus d'éirig Seán agus a bhean as. Nuair a bhí an táilliúir agus an buachaill réidh chuaidh siad ag obair aríst go suipéir. Tháinig siad chuig an suipéar. Bhlais Seán don suipéar agus dubhairt an rud ceádhna. D'an an buachaill agus an tailliúir ag ithe go raibh
    Peadar Ó Mhórán
    Cathair Ghabhann, Co. Galway