School: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. Galway
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. Sgéal
    Lá amháin bhí fear ag deasuighadh seimleá[ir] ar teach a bhí an mhór. Bhí dreimire mór aige le dul suas go bárr an t-seimleair. Nuair a bhí sé suas ar bharr an t-seimleáir thainic asal agus do leag sé an dréimire agus briseadh é. Táinig muinntir an baile acht ní raibh siad in-ann aon mhaith a dheanamh dó. Faoi dheiread tháinic bhean an fhir agus connaic sí an fear. "Sgaoil do stoca arsa sise." Do sgaoil an fear an stoca agus do ceanghail sé cloch do ceann amháin den snaithe. Rug an mnaoi ar an snáithe agus do ceangal sí ropa dhe. Do tarraing an fear an rópa aníos arís agus do ceangail sé de'n simleáir é. Do sgaoil sé é féin anuas annsin agus bhí an-athas ar na daoine.