School: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. Galway
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. (continued from previous page)
    Tá sgían agam agus bhainfidh mé an ceann díot. Ní bhainfhidh tú é. Bíod beag le rádh agat anois. Is féidir liomsa draoidheacht a oibriú ort. Leag an mada a ruball ar an bfhear agus bhí an fear in a chat agus d'imhthigh síos san uisce. Bhí cainnt ag gach ainmidhe a bhíod san tobhar. Bhíod siad ag troid nuair a bhíod ainmhidhe óg ann. Bhí gach cineál draoidheacht ag na ainmidhe a bhí ann. Nuair a cuala na sagairt é bhiód siad ag. léigheamh Aifrinn chun nach mbeadh aon nídh le féicheal ann níos mó. Níol rud ar bith mar sin ann anois buidheas le Dia.
  2. Bhí capall ar an mBóthar Fánach agus ghoid na tóirí í agus tug síad síos go Maidí Bhun Duibh. Sé an t-ainm a bhí uirri na Moll Dubh an Ghleanna. Nuair a bhí sí trí lá imtighthe tháinig fear ag siubhal thart agus dubhairt se leis an bfhear a bhí sí imtighthe uaidh go raibh sí síos ag Maidí Bhun Duibh. Nuair a chuaidh sé ar a tóir bhí bailiúghadh mór roimhe ag Droichead ó na gCeann.
    Dubhairt siad leis go gcaithfhead sé an oidhche a fhaire mar go raibh rud 'ghá aireachtáil ann. Dubhairt sé leobhtha dul abhaile ar fad agus go bhfhanadh sé féin
    Máirtín Mac Ghiollarnáith
    Cathair Ghabhann, Co. Galway