School: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. Galway
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. Tá go leor ainmhidhe againn sa mbaile. Tá bó againn agus bíonn sí sí ag géimhneach. Bíonn laoigh aici gac bliadhain "Maol" an t-ainm atá uirrí.
    Bhí pisreóga ag na sean-daoine fadó i dtaobh bainne. Ní tiubhradh siad braon bainne uatha lá Béaltaine. Bhí daoine indon an t-im do ghoid ó'n a chéile. Bhí cineál Sídheóga indon inseacht díobhtha cé ghoid é. Seo iad na h-ainmhneacha a bhí ar cuid aca "Biddy Early" Máire Stundún agus Máriían Ní Cuillín. Bhí siad in a gcomhnuidhe i sleibhte i Co. an Cláir. Nuair a rachadh daoiné cuca chun leigheas d'fághail thiubhradh siad buidéal dóibh agus dearaidís leo gan an buidéal a leigint ar claidhe na staighre go dtiubhradh siad abhaile é agus é a thabhairt dó'n bhó agus bhéad an t-im arís aca. Nó dá mbheadh duine tinn agus é a thabhairt dhó bheadh biseach air.
    Bíonn an bó istigh sa gcró againn san aoidche.
    [Mairtín Mac Giollarnaigh, Cathaoir Goleann, Baile Cláir na Gaillmhe, aois 60]