School: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. Galway
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. Tá dá roilig tuairim is míle go leith ó'n áit seo. Ta rian clochair i gceann acu. Is ann a gcuirtear fúr mór na ndaoine. Tá an roilig eile an-sean. Tá rian Teampaill ann. Sean-Teampaill a tugtar air agus ní cuirtear moran daoine ann anois. Roiligí cearrógacha is eadh iad.
    Seo sgeúl a chuala mé faoi'n roilig nua:-

Nuair a bhí siad ag deanamh an clochar fadó, deirtear go dtainig fear ag tóireacht oibre. Bhí sé tuairim is am dinnéir. Sé an t-ainm a bhí air ná "Gobán Saor." Dubhairt na fir leis go dtubhradh siad obair do ac "cat is dá rubhall" a beith gearrtha amach ar cloch aige nuair a thiocfadh siad arais. Bhi sé sin déanta aige nuair a bhí an dinnéir itthe acu. Bhí ingnamh ortha. B'eigean diobhta an obair a tabhairt dó. Tá an "cat is dá ruball" le feilcáil fós istigh i mballaí an mainistreach.
    Tá an Sean-Teampall comh sean sin is níor chuala aoinne sgeúl faoi.
    Mairtín Mac Giollarnaith