School: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. Galway
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

fáthach leis, "na bách leis teastuigh sé uain amárach"
    An chéad lá eile a cuaid siad amach bhí ceithre tarbh le tabhairt isteach. Rug an táilliúir ar an tarbh agus dubhairt sé go raibh faithchíos air go stróchfhadh sé an talam agus an caisleán.
  2. Bhí bean ann fadó agus bhí sí in a comhnuidhe léithí féin. Bhíodh sí ag thabhairt páighe do fir oibre. Is ag bualadh coirce a bhí siad an lá seo. Ghlaoidh sí isteach ar ceann de ne fearaibh ar a dtugtar Tómás. Dubhairt sí leis. Seo sgilling dhuit a Thómais agus imthigh leat agus tabhair an sinnseail ceart cugam. Bhí an pórtair go saor san am sin. Ceithre piginn an cáirt a bhí air. Dimthigh sé leis agus ní raibh sé i bhfad amhuigh. In áit cáirt cheannuight sé trí cháirt.
    Nuair a thainig sé arais thug sé an pórtar don mnaoi. Dubhairt sí. "Sílfeá a Thomáis go bhfuil níos mó na cáirt annsin" Á! adeir Tomás tugadh miosúr maith dom." Glaoidh sé ar na fir oibre agus roinneadh an pórtar eadtorra. Fuair an bhean
    Micheál Ó Maoldhomhaigh
    An Chreig Bhuí, Co. Galway