School: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. Galway
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. (continued from previous page)
    marcuigheacht uirtí. Rith an capall in a cos-in airde nó go dtáinig sí go leacht Sheoirse. Nuair a tháinig sí go leacht Seoirse, chaith sí anuas an fear dí agus marbhuigheadh é. Tógadh leacht ós cion an áit ar marbhuigheadh Seoirse agus sin é an fáth gur tugad "Leacht Seoirse" ar an áit sin anois. Craoibhín de Búrca do bhí ar bhean Seoirse.
  2. Bhí trúir ban ann fadó, agus bhí siad ag dul ag an muileann. Chuaigh siad isteach go dtí an muileann in aonfheacht. Bean gabhann agus bean fígheadóra agus bean talamhaidhe a bhí sa trúir. Dubhairt bean an gabhann leis an muilneóir a mála féin a chur isteach agus a mheilt i dtosach. "ná bac leó - sin" adeir bean a fhíghadóra, "ach cuir isteach mo mala-sa, bhí mise annseo freisin comh luath le ceactar acu". "Bhel" adeir bean an talamhaidhe, "bhí mise annseo freisin agus tá sé comh cóir dom mo Mhála a chur isteach le ceactar agaibh" Dubhairt siad leis an muilneóir gur mná lucht céirde a bhí ionnta. "Bhel" adeir an muilneóir "Bhí an trúir agaibh isteach an doras in aonfheacht níl a fhios agam ce'n mála a cuirfeas mé iseach i dtosach acht an mbeadh sibh sásta
    Bhailentín Ó Dúbhagáin
    An Móinteach Thuaidh, Co. Galway