Scoil: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (uimhir rolla 4501)

Townparks, Co. Galway
P.S. Ó Neachtain

Ar an leathanach seo

1. Ins an t-sean aimsear d'itheadh na daoine ceithre béile sa ló. Is gnáthach le daoine obair a dhéanamh roimh an gcéad beile ar maidin. Théigheadh feirmeóir amach gach maidin ar a seacht a chlog agus théigheadh siad abhaile ar a naoi a clog agus d'itheadh siad a gcuid mbreicfeasta.
    Le h-aghaidh na dinnéirí bhíodh fátaí agus cabáiste agus uaireannta bhíodh "winkles" agus iasg agus fátaí freisin.
    D'oladh na daoine bainne le fátaí. Bainne gabhair a bhíodh ag na daoine gach lá. Bhíodh bord ag na daoine ins an t-sean aimsear. I lár an urláir iseadh bhíodh an bord.
    Níor iththí feóil ins an t-sean aimsear mar ní raibh aon airgead acu le feóil a ceannacht. Ithtí iasc an gCladach.
    Bhíodh biadh ag na daoine ar laetheanne áirithe ar an Aoine Céasta agus an Domhnach Cásga. Nuair a bhíodh minéan ag gabhair agus nuair a bhíonn se ceithre seachtmhaine in aois. Marbhuightear é agus bhíodh minéan acy ann-
    Pádhraic Ó Dochartaigh
    Máire Ní Suirtáin