School: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (roll number 4501)

Townparks, Co. Galway
P.S. Ó Neachtain

ar an gCo. seo.
    Bhí a lán daoine ag dul suas an Coiribh lá, nuair a tháinic poll ins an mbád. Chuir fear a chóta ar an bpoll, acht tháinic an uisge isteach. Bhí fear agus cailín ag dul le chéile. Bhí an cáilín agus na daoine báidhte, agus ní raibh siad indon phósadh. Cúpla mí na dhiaidh sin, rinne fear mhrán as an turas sin, agus an t-ainm a a bhí air na " Anacuain ".
  2. Tá a dhá thobar beannuighthe i gCathair na Gaillimhe agus dhá cheann eile mór timcheall uirthi. Tá an céad ceann ar an dtráig atá ag dul ó Cnoch a Rátha go dtí Bóthar na Fairrge. An ceann eile atá suidhte in-aice le stásúin na Gárdaí i stad an Eglinton. Tá ceann eile suidhte in-aice Órann Mhór agus an déire ceann ar thaobh Bhéil Atha na Ríogh.
    Seo h-iad na h-ainmneacha dhóibh d'réir a chéile:-
    Tobar Naomh Augustine, Tobar Naomh Phrionnsíos, Tobar Naomh Phádhraich, Tobar an Mháighdin Mhuire. Tugann daoine cuairt ar an gcéad tobar ar an dhéire lá d'Íuil. Tugtar cuairt ar an gceann eile nuair a bhíonn cead aca. Tugtar cuairt ar an tríomhadh tobar ar lá 'le Phádhraich agus arn 15adh lá 'le Lughnasa an ceann eile. Téigheann na daoine mór thimpcheall an tobair agus bíonn siad ag páidireacht an t-am go léir. Ólann siad an t-uisge ann chun leighiseanna ó am go h-am." Siad na
    Pádhraig O Dubhghaill
    Bean Uí Dubhghaill