School: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (roll number 4501)

Townparks, Co. Galway
P.S. Ó Neachtain

1. 'Sé an pisréog ár gcuid daoine na bheith ag féachaint thart-sa ag dul thar cros-bhóíthre san oidhche agus "Ainm an Athair" a dhéanamh ann freisin. Ba' é an áit sin freisin a chuireadh na "Saighdiúirí Millteacha" na h-Éireannaigh chun bháis fadó.
    Cuireadh iad san fear ar a dtugtaí d'Arcedh chun bháis, agus fuair na daoine a chorp agus chuireadh fá gcairn - cloch é. Tá crósaire déanta d'adhmuid ar an gcairn sin agus tá an cairn suidhte in-aice falla ar an mbóthar ó Gaillimh go Órán Mhór. Níor caitheadh duine cloch air airíst acht nuair a dhéanann dearann na sean-daoine "níl ádh ann".
    Chuala mé go raibh casán Aifreann ann fadó ins an áit 'na bhfuil an bóthar iarann anois. Do bhíodh na daoine in-ann dul ó'n áit go dtí áit comhnaidhthe na h-Agistinians sin sagairt a chomhnuigheadh in-aice Loch '-a' tSáile fadó. Bhíodh na daoine in-ann freastáil ann ar Aifreann.
    Tá dhá droichead ann in-aice an chathrach seo agus cailleadh beirt ann cúpla maith bhlian ó shoin. Tá an céad droichead ann in-aice an stásiún
        1. public infrastructure
    Pádhraig O Dubhghaill