School: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (roll number 4501)

Townparks, Co. Galway
P.S. Ó Neachtain

1. (continued from previous page)
    téasdáil uatha. Níor chríocnuigh an obair san Conndae seo aon uair. D'fhuilaingeadar go mór agus fuair na daoine bás 'na gcéadaibh. Níor chuireadh fá'n gcré iad acht d'fhágadar annsin agus fuair daoine feabhrais asta.
    Do chuireadh na daoine ó'n Gréig biadh chuig na daoine san dtír agus fuair gach conndae biadh mar gheall ar san. Bhí idir 25,000,730,000 san gcathair seo an uair san acht níl 20,000 ann anois. Chuaidh a lán daoine go dtí Americá agus tá an linn-tíre acht 4,000,000 anois san dtír seo. Bhí 8,000,000 ann an uair san acht badh é an príomh-thórthaí ó'n Ghórta acht an linn-tíre a dhéanú níos bige.
    Fuair mé sgéal ó bhean Uí Dubhghaill, Na Duganna
  2. In olden times there was a great famine in the County of Galway. The people were terrified when the famine came.
    None of the people liked the famine to come because they had heard of it before when their forefathers were dying on the roadside, in the fields, and in the houses.
    Martin Cox
    Patrick Cubbard