School: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (roll number 4501)

Townparks, Co. Galway
P.S. Ó Neachtain

1. (continued from previous page)
    "The Rising of the Moon" ar bhun chun é a theasbáint do na daoine go léir gur filidheacht mhaith a bhí ann.
    Do bhíodh Rafterí ag déanamh a fhilidheacht go léir i nGaedilg agus bhíodh Bean Uí ' Ghreagaire ag sgríobhadh i mbéarla an t-am go léir a bhí aici. Bíonn Ibha Uí Dhonnachuidhe ag sgríobhadh fá dhéin an "Connacht Thribune" agus cuirtear suim mór 'na cuid oibre. Cuid de'n ghnóth a bhíonn ag Eamonn O' Chonghaile acht a bheith ag cur spéis mhóir i tighthibh nuá churtha.
    Scéal ó Eamuinn Uí Dubhghaill, Na Duganna, Gaillimh
  2. Chuala mé go raibh a lan filí ina gcomhnaidhe i Cathar na Gaillimhe fadó. Cum siad sgéalta deasa agus amhrain. Bhí filí ann agus an t-anm a bhí air na Rafterrí. Bhí sé dall agus sé i gcomnaidhe ag seinm ceol. Fuair 19 daoine bhathadh ar Loca Corribh agus cuir Rafterí amhrain ann mar geall ar sin. Bhí filí éile ann acht níl fhios agam an ndéanach sé aon amhráin. Tá mé ag cainnt faoi Pádhraigh O Conaire. Fuair sé bas cúpla bliadan o shion agus tá dealg suas ins an gCearnóg.
      1. poetry
    Máirtín de Brún