School: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (roll number 4501)

Townparks, Co. Galway
P.S. Ó Neachtain

1. Ní racadh feilméar amach ag trabhadh an céad lá de'n mí na Bealtaine. Ba mhaith le daoine dul isteac i dteac nuad Dia h-Aoine. Bhí fear ann agus bhí fhios aige ar gach galar. Bhíodh sé amac go moc dul ar éirighe na gréine. Bhí sé ag lorg luibh agus dhéanadh sé buidéal gach Satarn. Na séan daoine dheanadh siad aon obair o Dia Satarn go Dia Luin. Tá na rudaís in imthighthe anois acht ciomádann na séan daoine iad.
    Fuair me an sgéal seo o mo séan mháthair, Cnoc A Diollán.
  2. Dubhairt mo mháthair liom nach gcuirfeadh feilmeár síol prátaí i dtalamh thar Aoine an Cheasta agus cabáiste thar 17adh lá dé Márta. Saghas pisreóga a bhí ann, ach níl sé ann anois, cé amháin ins na feilmíbh 'na bhfuil droch-bharraí.
    Chuala mé go minic ar laetheannta na "Bó Riabhaiche" nó tá ainm eile air ná "Geárrtha Chraichinn na Shean-Bhó." Bíonn an tam seo de'n bhliadhain ann i dtosach an Aibreán, nó go ndeireann na sean-daoine go mbíonn déich leithe eile ag Mí na Márta agus bíonn an
    Pádhraigh O Dubhghaill
    New Docks, Co. Galway