School: Naomh Nioclás, An Cladach (Buachaillí) (roll number 4501)

Townparks, Co. Galway
P.S. Ó Neachtain

1. (continued from previous page)
    teangaigh. Tá "Labour Exchange" ins an scoil na mbuachaillí anois, agus tá sgoil nuadha suas ar "Cnoc a Díolan.
    Fuair mé an scéal seo ó Padhraic Ó Docartaigh, Cnoc a Díolán
  2. Sean- Cheardanna
    Fadó bhí sean-cheardanna í nGaillimh agus tá cuid aca ann anois. Seo h-iad anois:-
    Déanamh coinnle - gallunaighe - ciséan - gaibhneacht - sníomh agus figheadóireacht - dathughadh tuigheadóireacht - téad cnáib - leasú leathair - tairngí - dóghadh aoil.
    Do bhí na muintir Kirwan ag déanamh coinnle agus gallunaighe, agus bhíodar 'na gcomhnuidhe i Sráid na Síopaí. Bhíodh mórán cáil ar na déantúisí seo. Tá, agus bhí na muintir Bhreathanch atá 'na gcomhnaidhe i Sráid an Siubhal Fhada ag déanamh ciséan.
    Gaibhneacht - tá muintir Beadtaidhe ag déanamh gaibhneacht le fada. Comhnuigheann siad ins an "Iarthar." Muintir Rafterí a bhíodh ag déanamh sníomh agus figheadóireacht a chomhnuigheadh ins an gCladaigh. O'Cheallaigh an t-ainm a bhí ar duine a bhíodh 'na chomh
    Pádhraig O Dubhghaill
    Bean Uí Dubhghaill