School: Clochar na Trocaire

Tuam, Co. Galway
an tSiúr M. Oilibhéir

1. (continued from previous page)
    agus chuaidh an béan óg sa glúin agus doras agus chuir a mathair an 'caca báinis' ar a ceann agus annsin chúaidh siad istigh agus an chead rud a bhí le itte ag na daoine go leir - 'cacai coirce' agus bagun agus cabáiste agus do bhí léann le n-ól ag na fir annsin. Tosúigh siad ag dámhsadh annsin i damhasann an bhean posta leis an fear do bhi ag shéasamh agus an fear posta leis an bhéan do bhí ag sheasamh ar cead.. San oidhche thaínig na 'bhuacháillí tuíghe' go dthí an teach agus iarfaidh siad rudai le n-ite agus le n-ol . Ní iosainn siad aon rud istigh sa tigh acht amach ar an sráid. Tosuigh siad ag damhsadh annsin ar an sraid.
    Sa cead mhi ní chuaidh an bean go dhí a teach féin aon uair agus tar éis é chhuaidh sé ar an cead glaodach agus d'fán sí annsin lá i bhí damhsadh airis ann.
    'Ce sin amuigh ag an fuinneog?
    Sean O Neill, capaill sa car,