School: Beárna Dhearg (B) (roll number 14633)

Barnaderg, Co. Galway
Flaithrí Ó Súilleabháin

1. Cé nach mbíonn féasta i ngach teach an oidhche thuas bíonn na nosanna eile ar suibhal sa ceanntar seo, agus nósanna eile nach dtainig anuas ó ghluin go glúin.
    Ní deanaid dearmad crosóg Brighdhe a dheunamh ar an oidhche sin, acht ní dheanaid an crosóg mar a rinne Brighid í. Déanann cuid dóibh i gceart í, agus usáideann na daoine seo an luachmhar direach is a rinne Brighid, sa céad uair mar a deirtear.
    Cuirtear brath ar cailín de muintir an tighe. Seo í Bríghidh. Teigeann an cailín seo amach agus beireann sí beart luacra isteach lei. Cnagann sí ar an doras agus deireann sí.
    "Teighighidh ar bhur nglunaibh agus adruighidh bhur bhpaidreaca,agus leigigidh Brigid Naomtha isteach"

Freagrann an líon-tíghe annsin
    "Tar isteach a Bhrigid Naomtha"

Tagann Brighid isteac, annsin agus beireann seanbeart luachra leí. Cuireann sí an beart ag ceann an bhuird agus
    Múinteoir