School: Beárna Dhearg (B) (roll number 14633)

Barnaderg, Co. Galway
Flaithrí Ó Súilleabháin

1. An Fathaigh agus an Mach Riogh Eíreann
    Bhí riogh ann fadhó, Agus bhí mach agus caillín aighe. Chaill an mach án chailín aghus fuair an Fathach é. tugh sé án cailin go dthí a theach. agus nuaír a cuala an mach an rudh sín as go brath leis go dthí an bpalás agus bhí sé agh siubhal go dtuthimh ná 'h-oidche agus chuaidh sé isteach go dthí féar a chonnaich sé agus chuaidh án beirth isteach san teach. Agus suidh siadh sios agus fá tamaill chuaidh shiadh a codladh, Agus san maidhin dubhairth an fear lé mach an riogh go "ndeadaidh alán duíne sán mbhothair siadh arais Thá alán cú agam agus tugh mé ceann dhó: As go brath leis an feár agus an cú: Bhí sé ag siubhal ar féadh an laé agus sán oidhche chuaidh sé isteach sá teach agus bhí bean insan teach agus cuaidh siadh a codladh
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    Seán Ó Fathaigh