School: Beárna Dhearg (B) (roll number 14633)

Barnaderg, Co. Galway
Flaithrí Ó Súilleabháin

Mhiniughadh
    Paroíste beag is eadh Chilliaraorthann. Sí an céad paróiste do Tuaim, ag an taoibh thoir. Paroíste aon capall amhain is eadh í.
    Aorthann - Aít in a bhfuil talamh saidbhir. Is fhusa a thuisgint go cé an fath a tugadh an t-ainm sin ar an bparoíste nuair mionsgrudaruid na h-ainmneacha eile san bparóiste. Is léir duinn go dtugadh na h-ainmneacha seo mar gheall ar an saghas talmhan a bhí le fághail sna bailte fearrainne seo.

Áit-Ainmneacha
    Nuair a bhíos an talamh saotruighthe(?) ar dtus bíonn dath dearg ar an gcre, agus na fiadáile a fhasas bhíonn siad dearg go ghnath freisin. Is mar seo le na h-áitheanna eile thar thimcheall na Cille. Is feidir an rud seo a fheiceál go soiléár ó leathanach ar aghaidh seo, agus ní gadh dom mórán a radh faoi shin.

Tá ainmneacha eile ann achu:-

U' Máin - no Ui Maine no Hy-Maíne
    Ní'l an t-ainm sin le fhagháil i n-áit eile i nGaillimh. Taisbeánann seo dúinn go raibh an dúithche seo ar an préamh ceanntar de mhuintir Uí Cheallaig, agus an sean-chaisleán