School: Scoil Bhríge Naofa i gCor an Dola (An Cheathrú Bheag)

Carrowbeg North, Co. Galway
Máire Ní Loideáin

1. Sa'n am fadó bhíodh na daoine ag déanamh bricí. Bhí ana obair ortha chun iad a dhéanamh sul a bhíodh síad críochnuighthe aca. An chéad rud a dheantaí leo chaithfeadh siad an dóbadh a' baint as an talamh le laighe. D'iompuigheadh siad an cárnáin mór annsin cupla uair nó trí.
    Faghadh annsin é cúpla la agus annsin siad amach i mbrící é agus sgarfadh siad amach ar talamh glas cun iad a thriomadh agus fágad síad annsin go gceann cúpla seachtmhaine. Bailuigheadh isteach na haiciní annsin agus doghadh síad iad le móin ar feadh trí lá agus trí h-oidhceannta i dtríocnuigh . Bhíodh síad réidh annsin le tighthe a dhéanamh agus le díol.
    Timcheall fice mile a cuirfeadh siad i ngach tríochnuig.
    Bríghid Ní Dhubhda