School: Scoil Bhríge Naofa i gCor an Dola (An Cheathrú Bheag)

Carrowbeg North, Co. Galway
Máire Ní Loideáin

1. Fadó bhíod na mná ag deanamh snáth as olainn sna mbaile féin.
    Nigheadh síad an ollann ar dtúis. Annsin rinne siad rollaí beaga dhe le na cárdáil, agus chuir síad ar an gcríathar é. Bhéadh síad ag snaomh annsin le snáth a dhéanamh dhe. Nuair a bhéadh an snath déanta déanadh siad dhá bheart dhe. Cuireadh siad an snáth caol le chéile, an dlúth a tugtar ar sin. An beart eile a bhéadh déanta ó'n ionnac, se sin an snath reamhar.
    Annsin chuireadh an fear a tíghe crann deilbh suas ins an scioból. Bhí sé seo cosamhail le geata mór admuid agus ceann eile ar a aghaidh amach. Bhí peigí ar 'chaon taobh dhe. Bhí dhá piosa admuid dhá choinneál láidir. Chuiread siad an dluth isteach agus amach tríd na peigí agus bhiodh
    Máire Ní Shíoda
    Cor an Dola, Co. Galway