School: Scoil Bhríge Naofa i gCor an Dola (An Cheathrú Bheag)

Carrowbeg North, Co. Galway
Máire Ní Loideáin

1. Bhí fear i Mucrais uair mháin ar a dtugadar Seán Mac Giollarnáth. Bhíodh siad ag díol arbhair an t-am sin agus í a tabhairt go Gaillimh. Ní fear mór a bhí ann acht bhí sé láidir. Dhá scór is cúig bliadhain d'aois bhí sé . Agus bhí sé i ndán mála seacht gcéad meadhcaint cruithneachta a iomchur ar a dhruim.
  2. Sí Creag de na Brún an duthaigh is deise le fághail . Tá srotha úra, crainn ubhaill, cuileann is bláth , agus taithreamh na gréine ar gach aon fhear a thiocfhas sa tsráid . Ní raibh an Creag ariamh faoi smód acht tamall de'n lá gur tháinig marcach faoi rún le sgéalta gur dhiultaigh . Mainín an chás . Bhí an duine chómh
    Siobhán Smállaigh
    An Chreig Dhubh, Co. Galway