School: Scoil Bhríge Naofa i gCor an Dola (An Cheathrú Bheag)

Carrowbeg North, Co. Galway
Máire Ní Loideáin

1. Bhí baile ann fadó agus sé an t-ainm a bhí ar an baile ná Baile Mhionánn. Bhí naoi dteach ins an mbaile sin. Ní raibh aon bhó ag na naoi dteach. Dubhairt na fir annsin go gceannochadh síad bó eatorra. Chuaidh síad ar an aonach annsin fear as chuile theach agus cheannuigh síad bó acht ní bhéadh aon laogh aici go ceann míosa. Ní raibh mórán talmhan acú. Dubhairt síad annsin go gcuirfeadh síad an bhó ar fearadh go ceann míosa. D'imthigh leobhtha Dia Dómhnáigh fear as chuile teach go ndeachaidh síad ar an bhfeilm agus chuir síad an bhó ar fearadh. Dubhairt duine acú annsin go gcuirfeadh síad comhartha uirthi mar b'féidir nach n-aithneóchadh síad aríst í. Chuir síad gearra na chlúais an chluais ba ghiorra de'n bhaile. Tháinig síad abhaile annsin.
    Bhí cnocán píosa amach ón bhaile. Dubhairt duine eile acú annsin "Is féarr dúinn
    AT1287: Numskulls unable to Count their own Number