School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Bhí coileach ag bean darb ainm di bríghid. Ní raibh ach leath-shúil aige. Lá amháin nair a bhí sé an-reamhar thug bríghid don mhargadh é chun éa dhíol. Thainigh fear súas chuici agus dúbhairt sé :- Cé mhéad atá tú ag iarraidh ar an gcoileach. Cúig sgilling adeir bríghid. Ní thiúbharfaidh mé é ná a leath de adeir an fear. Thainig fear eile agus d'iarr sé an rud céadhna ar bhríghid. Cúig s'cilling adeir bríghid. Ó cé cheannóchadh an choileach sin uait-se agus gan ach leath-shúil aige. Ó arsa bríghidh tá dhá shúil go maith aige ach nach bheiceann tú go maith gur ag caoch a shúil liomsa atá sé gaan é a dhíol d'uitse.
    Fúaireas an sgéal seo ó m'athair,
    Micheál Ó Loinsigh,