School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. San am fadó ní bhiodh ach trí bhéilí ag na daoine.i. bricfeásta, an dinnéir agus an súipéar. Théigheadh síad amach ag obair gach lá timcheall is a sé ar maidin agus d'íosfadh síad an bhricreásta timcheall a h-ocht a chlog. Biodh dinnéir aca timchell a h-aon a chlog sa ló agus an súipéar ar a h-ocht sa trathnóna. Bhiodh na daoine níos fearr agus níos láidre san úar sin na mar tá síad anois agus droch bhéilí a bhíodh aca fataí, bainne agus leite mionn-bhuidhe agus cáca píaise a bhiodh aca. Bhiodh an bord ar taobh amháin de'n teach aca in aice na fuinneóige . Dá mbeadh go leór aca ag dul ag ithe lé chéile thógfadh síad amach é i lár an an tighe. Dá mbeadh duine speicíalta ag teacht chuaca bheadh ruinín beag feóla aca.
    Máirtín Ó Scolaighe
    Na Coitiantaí, Co. Galway