School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Bíodh an tighearna talmhan an cruaidh ar na daoine fadó. Tagadh sé go moch ar maidin ionnus nach mbeadh na caiple ná na ba amuigh ag na daoine. Fear an crosta do bhead é. Nuair a thiocfhadh sé igcóir am cíosa b'fhéidir na mbheadh aon airgead ag na daoine agus annsin leagadh síad na tighthe ar na daoine. Seamas De Butléir a bhí mar tighearna ar mo bhaile féin, ar Cregg-Duff, agus ar Páirc. Bí sé go h-an crosta. Ba maith leis go leór airgid. Am an gorta mór, bí na daoine an bocht, mar bhí an airgid nó an coirce a thabhairt d'on tighearna talmhan amuigh ar an mbhóthar, a bhfhúir an cuid is mo don na daoine bás, agus bhí síad ag ithe an féar glas.
    Tomás Mac Ualtair
    Cor an Dola, Co. Galway