School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Bhí sean bhean ann úair agus bhí ann bocht. Cailleadh a fear agus d'fhágadh i féin agus trí cailíní óga i dteach an beag ar taobh an cnuic, faoí deireadh bhí síad beagnach cailltí leis an
    t-ocras agus an t-annlán. Dubhairt an mháthair leó go gcaitfeadh síad dul amach agus slighe beatha a shaoradh do féin. Bhí na cailíní réidh lé imteacht annsin agus dúbhairt an máthair léithí, "An Meiste" leath anois ar seiste seo, agus dúbhairt an cailín go mbfearr leithí an ciste (eile don) agus thóg sí é. Thug sí an ciste eile d'on dara cailín
    Prionsías Ó Dúbhdha
    Tonagarraun, Co. Galway