School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Ó tosach aimsire rinne an gabh rudaí móra dá thír féin go mór-mhór i nÉireann na aon tír eile. Ins an paráiste seo tá cúig céardan. Déante de tuighe atá gach ceann aca beagnach. Tá céardcha ag Tadhg Ó Tnuthghail, Seán Tnuthghail, Líam Ó Dúda, Proinnsías Ó Smallaigh agus Seán Ó Tnuthghail. Inaice lé atá gach ceann aca mar teastuigheann an t-uisge go géar ón gabh. Tá na Gabhna seo i -ndhan, céacht, geata, laidh agus piocóid. Seo íad na h-úirlisí atá aca,Ord, teannchair, inneoin, pinnsúir, sgían agus casúr.
    Fadó agus indiú freiseann sé an gabh an céad duine a gheobheadh cuireadh go dtí féasta ar bith, agus muna mbeadh sé ann, ní bheadh an t-adh nó rath ar an daoine sin. I ngach
    Seán Ó Feodhabhra
    Bunatober, Co. Galway