School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Tá lios an mhór i bhpáirch inaiche lé Cill-Cathail lios fadha crinn ata ann. Istigh san lios tá puill mór ar a tugtar dún. Deireann na sean daoine go bhfuil go leór sídheóga ins na liosanna.
    Chuaidh fear isteach san lios lá amhain, Agus bhí gabhar ann. Ní fhaca sé an gabhar cor ar bith. Agus nuair a bhí sé ag dul isteach ní raibh sé ag cuimhneabh ar aon rudh. Agus thugh an gabhar puc mór do agus leagh sé é. Annsin rith sé agus faitchios mór ar, agus dubhairth sé go raibh sídheóg mór istigh san dún. Thainich na daoine go dtí an lios agus bhí lamhpa acha agus cuaidh síad isteach san dún agus cheard a bhí ann acht gabhar.
    Séamus de Búrca
    An tEanach Thoir, Co. Galway