School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Bhí go leór daoine ag dul thart ó áit go h-áit fadó, ag iarraidh déirce agus ag díoladh rudaí. Chúala mé go mbíodh biorráin biorráin gruige, cannaí cíorra snathaide agus snath, agus go leór rudaí eile aca. Rinne síad an cuid is mo aca seo íad féin. Ní bhiodh mórán fáilte ag na daoine rómpa. Núair thagadh síad isteach i dteach ní fhagadh síad é go ceann leath-uaire nó mar sin. Núair a bhiodh síad ag dul amach diarradh síad gráinne tae no siúcra nó áráin no ubh agus tiubarradh bean an tighe doibh iad. Núair a bhiodh sé ag eirigh dorcha san oidche d'iarradís lóistín na h-oidhche i dteach éigin. Shocruigheadh fear an tighe áit san sgioból dóibh annsin. Súas go dtí am codalta bhíodh síad ag innseacht sgealta. Chruinnuigheadh na comharsanaí isteach san teach sin lé'n a éisteacht leo.
      1. people by social grouping
    Tomás Ó Feodhrabhra