School: An Mhainistir, Carrabeg

Carrowbeg, Co. Galway
An Br. Coinleith Ó Mainnín

1. Oidhche amháin dá raibh beirt fhear ag caint leó féin cois na teinidh chúaladar guth thuas an simléar ag rádh leó go raibh pota óir i bhfoladh i mbaile an dup, agus da dtéigheadh síad go dtí an chaisleán a bí ann go driubhaffadh sé poca dóibh da bhféadfadh síad an cac a choingheáll uaidh. Dubhairt síad go rachfadh síad go dtí an chaisleán an maidin dár gcionn. I rith na h-oidhche do bhí brionglóid aca, i dtaobh an óir a bhí an brionglóid. Ar maidin ina dhiadh sin d'eirigh síad go mach agus chuaidh síad go baile-an-dub. Bhí síad annsin roimh trathnóna, bhí síad ag scúbal anuas is aníos an t-sráid nuair a thainig an fear beag agus maide beag ina láimh aige. Chuir sé céad míle fáilte rómpa agus d'iarr sé ortha an raibh síad ibhfad ag fanacht, agus dúbhairt síad go raibh siad ag fanacht leis ó mhainin. Ó ars an fear beag tá brón mór orm agus tá súil agam go bhfuil ocras
    Pádhraic Ó Caomhacháin
    Drumgriffin, Co. Galway