School: Corr an Droma

Corrandrum, Co. Galway
Breandán Ó Míodhcháin

1. Ins an mbliadhain aon mhíle ocht gcéad dachad sa seacht tháinic an droch saoghal sa tír seo. Tháinic an dubhchán ar na fataí agus níor fhás ach cuid aca, agus an méid a d'fhás tháinic an dubh orra freisin. Ní raibh lé n-ithe ag na daoine sa bhliadhain sin ach mín buidhe. Bhí an min buidhe an-daor agus ní raibh na daoine bochta in ann é a cheannach. Bhí sé
    an -chruadh ar na daoine a mharachtáíl ar chor ar bith, agus ní bhfuigheadh fear oibre ach scilling sa ló. Tá sé ráidhte nár cailleadh mórán daoine annseo san am sin ach bhí saoghal an chruaidh aca. An bhliadhain in a dhiaidh sin fuair siad ó "Government " Sasana fataí
    Sorcha Ní Chuain
    Kilgill, Co. Galway