School: Corr an Droma

Corrandrum, Co. Galway
Breandán Ó Míodhcháin

1. Bhí fear ann fadó in aice na h-áite seo agus feilméar a b'eadh é. Bhí na daoine níos láidre an úair sin ná mar atá siad anois agus ní raibh siad ag fághail mórán aráin nó tae an úair sin. Bhí buachaill aimsire aige agus bhí se an láidir, agus sé an t-ainm a tugadh air "Páidín Mór". Bhí sé féin agus a mháighistir aon lá amháin ag tarraingr móna anoir as Bhéal Cláir. Tá cnoc mór thios in aice le Cnoc Mágha ar a dtugtar Cnoc Thomáis Eich. Chlis an capall núair a bhíodar ag teacht amach annsin. Bhain sé amach annsin é agus chuir sé Páidín Mór fé'n gcairt agus tharraing sé abhaile é. Thug se lá eile go Gaillimh é leis an
    Seán Ó Chuinneagáin
    Kilgill, Co. Galway