School: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. Galway
R. S. Ó Conaill

1. (continued from previous page)
    Bhuail an faithcíos an mac agus rug sé ar cloic mór agus chaith sé leis an bean í. Bhuail sé an bean ins na fiacla agus bris sé cúpla ceann. Shiubhal an bean isteach 'ag an mach agus chas sí siar a ceann agus cailleadh é in dá lá. Mar a mbocadh sé leith ní bacadh sí leis.
  2. Bhí dream eile agus deanamh 'poitín' in oileán agus tháinig rud maith eicint cucha agus caith sé slam gaineam leis an bpota agus tháinig faithchíos agus bhailigh siad na h-earra agus dimthigh siad leó. Bhí gardhaí Uachtair Árd agus Gaillimh ins an oileán ar maidin le breachad lae agus ba é an slam gaineamh a chuir na daoine eile amach as.
    Irish
  3. Caillead fear agus bhí punt sucre agus ceatradh punt tae agus cúpla rud eile le híoch in síopa aige agus níor íoc sé iad ach dubhairt sé le fear an tsíopa go niocfadh, sé fuair sé